Ecommerce in Frankrijk
Wil u uw webshop uitbreiden naar Frankrijk? De Franse e-commercemarkt behoort tot een van de grootste in Europa. Met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk staat Frankrijk in de top 3 van grootste Europese online markten. Franse consumenten kopen hun producten ook in buitenlandse webshops. In 2021 betrof 15% van de e-commerce een aankoop in het buitenland. Het heeft dus zeker zin om met uw webshop de Franse markt te veroveren. De Fransen shoppen steeds vaker mobiel, ook wel m-commerce genoemd. Zorg er daarom voor dat je Franse webwinkel ook mobiel goed toegankelijk en leesbaar is. Met Clonable is een Franse website of webshop zo gemaakt.
Top 3 buitenlandse online aankopen:
China
Duitsland
Verenigd Koninkrijk
Top 3 productcategorieën:
Kleding & schoenen (34%)
Elektronica (19%)
Huis & Tuin (16%)
Top 3 favoriete betaalmethoden:
Betaalkaart (49%)
Digitale wallet (Paypal, Allpay; 32%)
Creditcard (11%)
Cijfers: Crossborder e-commerce shopper onderzoek, uitgevoerd door de International Postal Cooperation (IPC)
Wetten & regelgeving
Alleen als uw producten aan de EU-wetgeving voldoen, mag u deze vrij verkopen in Frankijk. Kijk wel eerst goed of de producteisen van Frankrijk hetzelfde zijn als die in Nederland. Voor het verkopen van voedingssupplementen, levensmiddelen en geneesmiddelen gelden er in Frankrijk aanvullende eisen. Het kan ook voorkomen dat er bepaalde regels zijn voor de etiketten op de producten. Onderzoek daarom eerst goed waar uw producten aan moeten voldoen voor u de markt in Frankrijk betreed.
Ook zijn er andere wetten en regels als u aan Franse klanten verkoopt. Bijvoorbeeld een strenge milieuwet, de ‘Responsabilité Élargie du Producteur (REP). Hieraan moet u voldoen als u verpakte producten via uw webshop verkoopt aan Fransen. Volgens de Franse wet bent u verantwoordelijk voor het beheer van de verpakkingen.
Daarnaast geldt het ‘bestemmingslandprincipe’, wanneer u vanuit uw webshop producten aan Franse consumenten verkoopt. Dit betekent dat u uw Franse klant met Franse btw factureert: de TVA; Taxe sur la Valeur Ajoutée. Dus niet de Nederlandse 21% BTW. Alleen als uw totaalbedrag samen met uw andere verkopen aan klanten onder de drempel van €10.000 blijft, mag u als Nederlandse webshop Nederlandse 21% BTW in rekening blijven brengen.