Over Clonable

Clonable – uw kloon & lokalisatie tool voor website & webshops.

E-mail
info@clonable.nl
Telefoonnummer
+ 0492 77 52 69
Adres

Business Center Gemert
Scheiweg 26
5421 XL Gemert

Clonable – het verhaal

Van frustratie tot idee tot subsidie tot….wereldwijd gebruike crossborder tool?

Als partner van 1 van Europa’s grootste hockeywebwinkels Hockeygear.eu zijn wij als online marketingbureau Wecommerce al sinds de eerste samenwerking in 2011 op zoek gegaan naar manieren om slimme en kosten effectieve marketing te bedrijven. Wij hebben niet de megabudgetten die sommige van onze concurrenten in de hockeybranche hadden en hebben, dus moeten we met goed strategieën en slimme trucs toch proberen om marktaandeel te vergaren. Om goedkoper in te kunnen kopen en zodoende genoeg winst te kunnen draaien. Toen er vanaf 2017 steeds vaker prijzenoorlogen losbarstten moesten wij bedenken wat we gingen doen om toch te overleven in de markt. Continu meegaan in de lage prijzen zou desastreus zijn voor de winst. Eén van de alternatieve oplossingen was om de strijd gedeeltelijk te vermijden en ons ook te richten op het buitenland. En dat vrijwel alleen doen zonder absurde advertentiebudgetten, maar in plaats daarvan ons proberen te richtten op hogere Google posities. Hockey is echter niet een heel grote sport in veel landen, dus moest het wel kosteneffectief gebeuren. Voor een Franse webshop met een jaarlijks potentieel van enkele tienduizenden euro’s omzet binnen enkele jaren is niet veel tijd en geld beschikbaar voor website bouw- en onderhoud.

Duits, Engels, Frans en Spaans…maar geen Vlaamse shop

We begonnen met een Duitse en Engelse webwinkel omdat daar de hockeymarkten redelijk goed ontwikkeld waren. Later werden er ook nog een Spaanse en Franse shop toegevoegd. België deden we vooralsnog niet omdat het teveel werk zou zijn om die shop ook nog eens bij te houden. In 2009 had de Belgische hockeybond nog maar 23.000 leden. Dus met een Nederlandstalige Vlaamse shop zouden we maar een fractie van het aantal hockeyleden in Nederland (240.000) bereiken en dus was het waarschijnlijk niet de moeite waard. Echter groeide de markt in België enorm hard , en wij als online marketeers met een grote focus op SEO vonden het ontzettend jammer dat we met Hockeygear.eu eigenlijk amper scoorden in de Google resultaten in België. Dus het begon steeds meer te kriebelen om er toch iets mee te doen. Alles stond immers goed ingesteld voor SEO in Nederland, en zoveel scheelde dat niet voor Vlaanderen.

Gewoon kopiëren en onderhouden te duur voor kleine markt als Vlaanderen

Belgische hockeyteam onder 16 wint EK 2004

Elke keer kwamen we echter tot de conclusie: het loont niet om die webshop op te tuigen (te kopiëren vanuit de Nederlandse) en te onderhouden en te hosten. Dat kostte al gauw tienduizend euro per jaar, en dat is toch een flinke investering in een tijd van prijzenoorlogen, waarin de marges toch al niet hoog zijn. Toen wij echter in 2019 een keer samen met onze toen 18-jarige parttime programmeur Bas van den Boom gingen brainstormen hoe we dit probleem konden oplossen kwamen er allerlei mogelijkheden uitrollen. De programmeerkennis van Van den Boom werd gekoppeld aan onze online marketingkennis- en ervaring en de basis voor Clonable was geboren.

Testen van Clonable

Het idee werd vervolgens getest bij een aantal webshops die we in eigen beheer hadden, te weten Ippontime.be, Spiruella.be en Hockeygear.be. Ook kwam er een webshop van één van onze klanten bij, die ook wel iets zag in het idee. Plotterwinkel.nl had al wél een Belgische shop, maar het onderhoud kostte teveel tijd in verhouding tot de orders die het opleverde. Toen de eigenaar hoorde van onze nieuwe methode was hij dan ook al snel bereid over te stappen. Het jaar 2020 stond vervolgens in het teken van professionaliseren, een eenvoudig dashboard bouwen voor klanten en klanten van ons eigen online marketingbureau Wecommerce overtuigen zodat we met nog meer data en voorbeelden aan anderen konden bewijzen dat de tool werkt en precies doet waar het voor bedoeld is: tijd voor het opzetten van een website besparen, onderhoudstijd besparen, extra bezoekers aantrekken via SEO en lokalisatie mogelijk maken. En niet alleen voor België, ook voor Clones vanuit Duitsland naar Oostenrijk, of bv van Spanje naar Argentinië.

Concurrentiebevorderend

Via Clonable wordt het zelfs voor kleine bedrijven mogelijk om op een efficiënte en kostenbesparende manier te kijken of verkopen in het buitenland mogelijk is. Zonder grote investeringen kunnen zij zich vervolgens meten met grote internationale bedrijven, wat de concurrentie in de wereld alleen maar zal bevorderen. De tijd van alleen maar verkopen in het buitenland via monopolisten als Amazon is definitief voorbij….

2021 moet in het teken komen te staan van een verdere klantengroei en het uitbouwen van de mogelijkheden van de tool. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan de bekendheid. Ook is er inmiddels een innovatiesubsidie verkregen via het RVO, Clonable doet mee aan de KVK Innovatie Top 100 en is er steun uitgesproken vanuit Innovatiehuis De Peel voor onze tool.

De toekomst voor crossborder ondernemen ziet er goed uit….de toekomst is Clonable!

Niels Arts, Bas van Schijndel en Bas van den Boom,